Zagrebački advent kroz male okice / pregled troškova za velike

Kuhano vino, ukusna, teška i masna hrana, božićne pjesme, kuhano vino. I još malo kuhanog vina. Glavni razlozi zašto odrasli vole advent. Neovisno koji, bitno da se nudi navedeno. No što male glave misle? Kako oni to doživljavaju?

Sastavili smo kratak osvrt kako advent u najvećem hrvatskom gradu izgleda iz perspektive malih okica.


1. Samo da nam je negdje ići

Samo saznanje da se spremaju malene torbice, da se negdje ide dovoljno je za ogromno uzbuđenje. Stajanje po odmorištima uz sendviče koje smo pripremali zajedno važnije je od svih kupljenih slatkiša. Promatranje prirode iz svojih autosjedalica već čini dan zanimljivijim. Primjećujete ovu bezličnu maglu koja kod nas stvara napetost i mrzovolju? Bila je to oduševljavajuća tema sve do Zagreba. Male stvari čine život ljepšim!
2. Oni imaju tramvaje!

Iako su se već puno puta vozili njima, tramvaji uvijek ostave bez daha! Pogotovo malog muškog člana koji je zaljubljen u sve vrste prometala. Ignoriraju sve lampice, ukrase, pjesme i promatraju tramvaje. On se trudi pročitati broj, ona destinaciju. Igra bez kraja! Čini se da advent još nije ni uočen 🙂


3. Sve svijetli!

Mi veliki primjećujemo i kritiziramo, bor je malo tužan, ovdje je previše lampica, ovo je bilo i prošle godine. Teško nas je oduševiti. Osim ako nam pritom ne ponude malo kuhanog vina i hrane 🙂 Djeca primijete raskošne ukrase, ali se više dive onim sitnicama koje nama promaknu. Čude se kuglicama, spremni su satima proučavati konje i ukrašeno malo drvce. Njima apsolutno nije bitno da li je advent proglašen najljepšim u Europi. Iz njihove perspektive i onaj najmanji kutak Zagreba koji je ukrašen sa svega nekoliko malih detalja pričinjava veliku sreću.4. Ima li što ljepše od uspinjače?

Kad ih danas pitate koji dio izleta je bio najzanimljiviji, znate koji je odgovor? Uspinjača 🙂 Neukrašena, već nekoliko puta viđena uspinjača. Iako vodi na bajkovito ukrašen Gornji grad, ne može se s njim niti usporediti. Tko će cvikati karticu, kako se uspinjača kreće, kad je polazak, zašto mi to u Rijeci nemamo. Mnoštvo pitanja za tih nekoliko sekundi nevjerojatne vožnje. Čisti adrenalin! A još kad točno iz uspinjače u podne čujete Grički top euforija ne može biti veća.5. Bajka na Gornjem gradu

Ovogodišnja tema zagrebačkog adventa je Orašar pa je uskladu s temom ukrašen svaki komadić grada. Markov trg krasi raskošan bor kao i nekoliko velikih Orašar figura, da bude ljepša radna atmosfera 😉 Dječje oči uprte kao i svaki put u neobičan krov crkve sv. Marka.

Malo dalje, pored Klovićevih dvora prava bajka! Pogled na katedralu, savršeni kadrovi za sve ljubitelje Instagrama, Djed Božićnjak (koji je uvjerio djecu da je upravo on onaj pravi!), velika ponuda hrane, od one tradicionalne do egzotične. Savršeno mjesto za druženje i uživanje tijekom cijelog dana. Mali gurmani, poput svojih roditelja spremno kušaju sve novitete.
6. Prošli smo i kroz tunel

Nakon riječkog tunela morali smo proći i zagrebačkim, nešto dužim. Iskreno, u odnosu na riječki pruža malo čudesniji ugođaj. No sve nekako traje kratko jer zbog rijeke ljudi iza vas ne smijete zastati niti sekunde.

U Tunel Grič je moguće jednosmjerno kretanje iz Mesičke ulice.7. Nema veze tko kliže nego tko čisti!

Klizanje smo ostavili za Rijeku i odlučili kako ćemo klizališta samo razgledati. I klizalište u atriju Klovićevih dvora i ono najveće u ovom djelu Europe na Trgu kralja Tomislava bili su sagledani do zadnjeg detalja. No znate što je bila najveća atrakcija? Ona super zabavna vozila koja ravnaju led kao i vrijedni barbe zaduženi za poravnavanje svake neravnine.
U Ledenom parku smo napokon došli do Germknedli s Nutellom i Lino ladom. Veliko razočaranje kad smo shvatili da su i te punjene pekmezom i da su fini (dosta razrijeđeni) čokoladni namazi samo izvana. Nije nas dakako spriječilo da sve pojedemo. Cijena knedle je 35 kn pa smo pomislili kako sljedeći put radije idemo po cijelu teglicu namaza. Iako legenda kaže da postoje knedle punjene upravo tim savršenim namazima!
8. Moramo zapaliti svijeću

Ne smijemo zaboraviti da je advent osim hrane, pića, blještavila i kupnje priprema za najveći kršćanski blagdan stoga je nezaobilazna destinacija u Zagrebu katedrala koja je predivna u svako doba godine. Malene ručice obavezno pale svjećicu za obitelj.Zagrebački advent je tri godine zaredom bio proglašen najljepšim adventom u Europi. Ove godine to je mjesto zauzeo Tallinn. To su podaci koji su zanimljivi nama velikima no ove male glavice pamte da su uživali u svakoj sekundi jer imaju moć da u svemu vide ljepotu. Zar nije divno biti dijete?A još je divnije biti dijete kad se ne moraš brinuti o troškovima izleta. Dajemo Vam okviran pregled cijena:


Zagreb za četveročlanu obitelj

  • prijevoz autom (u oba smjera):

200 kn goriva (prosječna cijena, ovisi koliko volite papučicu gasa i u koji dio grada idete)

140 kn autocesta

Morate uzeti u obzir parking i eventualni prijevoz do odredišta.

Ukupno: 340 kn


  • prijevoz autobusom (u oba smjera):

cijene se kreću od 66 kn u jednom smjeru ako kupite first minute (brzo se rasprodaju), prosječna cijena 100 kn – cijene za djecu do 12 god 50% jeftinije

Prosječna cijena za četveročlanu obitelj: 600 kn


  • hrana

Cijena hrane po štandovima jako varira, ovisno o ukusima i lokaciji gdje kupujete. Razne kobasice/ hrenovke s dodacima kreću se od 15 kn, razni hamburgeri od oko 25 kn, dok su neka konkretnija jela od 50-tak kn. Od slatkih jela jeli smo germknedle za 35 kn i fritule od 20 kn.

Zagrebački advent zbilja nudi pregršt hrane, mi smo probali samo neka i oduševili se. Naravno, uvijek možete pripremiti svoju domaću hranu i počastiti se nečim slatkim 🙂 Nije bit u suludom prejedanju nego u druženju i novim iskustvima.


  • odlučili ste se za dva dana?

Ako ste uspjeli osloboditi dva dana tijekom tjedna proći ćete nešto jeftinije i pružit će Vam se veći izbor. Za četveročlanu obitelj možete pronaći hostel već od 350 kn i apartman već od 380 kn. Vikendom su cijene nešto više, najčešće nema ponude ispod 450 kn. Cijena smještaja varira o udaljenosti od centra.

Uz dobru računicu, malo volje i puno strpljenja advent u Zagrebu postat će predivno blagdansko iskustvo i za velike i male!

Avanture malih okica | Kamo s djecom - portal za dječja događanja i aktivnosti  u Rijeci i okolici -  online ponuda proizvoda hrvatskih poduzetnika