Plesni zbirkus u gradu!

Rijeka i Opatija ovih dana će biti izuzetno vesele! Festival izvedbenih umjetnosti za djecu pod nazivom Plesni zbirkus manifestacija je za djecu i odrasle koju osmišljavaju djeca, u suradnji sa stručnim suradnicima i suradnicama. Održat će se niz predstava suvremenog plesa, novog cirkusa i interdisciplinarnih i kazališnih izvedbi kao i radionica na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama tih izvedbenih područja.

Donosimo Vam program događanja:


UTORAK, 13.10.

- 18:00h, OTVORENJE FESTIVALA, Filodrammatica, 5+


Plesni zbirkus otvara se klaunskim i pantomimičarskim izvedbama umjetnika i umjetnica uz stručno klaunovsko vođenje otvorenja. Izvođači i izvođačice su također i klaunovidoktori / klaunicedoktorice u organizaciji Crveni nosovi. Ovom će prilikom kratko predstaviti CRVENE NOSOVE klaunovedoktore i posjetiteljima festivala približiti njihovu misiju – kroz umjetnost profesionalnog klauniranja, humora i smijeha vratiti ljudima u teškim situacijama i osjećaj radosti, sreće i optimizma. Zabava na otvorenju je neizbježna, a cilj plemenit – donacije posjetitelja/ica uplatit ćemo organizaciji CRVENI NOSOVI klaunovidoktori i podržati ih u njihovom djelovanju.


SRIJEDA, 14.10.

- 17:00 – 17:45h, PLASTIKA FANTASTIKA, Filodrammatica, 5-7 god


Plastika fantastika kazališni je crtić s elementima fantastike, edukativna i interaktivna predstava namijenjena kasnom predškolskom i ranom osnovnoškolskom uzrastu. U predstavi tri superjunakinje dolaze spasiti Zemlju od plastičnog zagađenja nakon što su plastične vrećice već postale opasno zagađenje za čitavu galaksiju. Na svom putovanju po Zemlji susrest će razne životinje, ali će putem naučiti da im u tome ipak najviše mogu pomoći – ljudi. Predstava vodi međugeneracijsku publiku na veliko putovanje u kojemu zajedno, kroz multimedijalnu kazališnu igru i ručni rad, otkrivamo načine kreativnog i zabavnog (ponovnog) korištenja plastičnog otpada. Budući da nam je stalo da u radu budemo dosljedni svojim idealima, u izradi scenografije i rekvizita koristili smo se isključivo pronađenim plastičnim materijalima koji bi u nekom drugom scenariju bili proglašeni otpadom.


- 18:00–19:30, RADIONICA IZRADE PREDMETA OD RECIKLIRANIH MATERIJALA, Filodrammatica, 7+


Umjetnica Tanja Blašković (Imagine Plastic i Ri:Use centar Rijeka) vodit će radionicu na kojoj će se zainteresirana djeca upoznati s materijalom i tehnikom recikliranja plastičnih vrećica, peglanjem te izradom praktičnih predmeta, poput pernica, novčanika ili fascikala. Cilj ove radionice je i edukacija polaznika o recikliranju i reduciranju upotrebe plastičnih vrećica koje su danas jedne od glavnih zagađivača okoliša.ČETVRTAK, 15.10.


- 17:00–17:20, MALO PAPIRNATO KAZALIŠTE ILITI KAMIŠIBAJ (Kozlići), Filodrammatica, 4–10 godKamišibaj je, u doslovnom prijevodu, „predstava od papira“. Kami na japanskom znači papir, a shibai je predstava. Malo drveno kazalište, zapravo samo prazna drvena kutija s vratima: u sebi sadrži velike ilustracije koje se izmjenjuju zadanim tempom dok narator priča priču. Kamišibaj je mješavina likovne umjetnosti te književnosti i kazališta. Prvi susret s kamišibaj kazalištem maleni će doživjeti slušajući tradicionalne japanske kamišibaj priče poput „Mišjeg vjenčanja“, „Samuraj od 3 centimetra“ ili „Tri čarolije“.

- 17:20 – 18:00, RADIONICA IZRADE KAMIŠIBAJA (Relja Dušek & Vera Pfaff), Filodrammatica, 4–10 god


Radionica se održava u sklopu predstave Kamišibaj. Uz pomoć voditelja radionice osmišljava se tema, određuju likovi, postavljaju osnovni „kadrovi“, odnosno slike, te se kreće u izradu. Radionica se s velikim uspjehom već drugu godinu zaredom provodi u sklopu programa „Ruksak (pun) kulture“ Ministarstva kulture. Zbog ograničenog broja sudionika/ca potrebna je zasebna prijava na radionicu.


SUBOTA, 17.10.

- 11:00 – 11:40h, PRIČA KOJA DRŽI VODU (Zoran Vukić & Nikola Dabac), RiHub, 3+


Bara u kojoj živi Žabac Dabac je presušila. Tražeći vodu, a skrivajući se od rode i drugih opasnosti, žabac dolazi u laboratorij profesora Fumfštajna, u trenutku kada se priprema eksperiment bojanja svih voda na svijetu u lijepe fluoroscentne nijanse: mora u narančastu, jezera i rijeke u rozu, a vodu za piće u žuto-zelenu, boju žabokrečine. Priča koja drži vodu kreirana je u klaunovskom duhu, te uz gegove sadrži i žonglerske i glazbene trenutke, a govori o brojnim dobrobitima vode za zdravlje živih bića. Kroz igru se saznaju i informacije o količini i važnosti vode u našem tijelu i ukupno na planeti Zemlji, te o kemiji, vodi u prirodi, agregatnim stanjima i važnosti čuvanja čiste, pitke vode.

- 13:00 – 15:00h, RADIONICA ŽONGLIRANJA (Zoran Vukić & Nikola Dabac), RiHub, 7+


Žongliranje i je kreativna, ali i terapeutska vještina, koja za onoga tko ju prakticira ima brojne prednosti: razvoj kreativnosti, koordinacije, razvijanje ravnoteže, koncentracije, ritma, osjećaja za prostor, scensku prisutnost, a sve to je bazirano na igri. Na radionici koriste “uobičajene” žonglerske rekvizite: loptice, kineske tanjure, diabolo, ringove, poi, ali i one “neuobičajene” poput šešira.

- 17:00 – 17:40h, (NE)OBIČNA PRIČA (Čarobnjakov šešir), Centar Gervais Opatija, Opatija, 5+


(Ne)obična priča fantastična je bajka koja započinje u neobičnoj šumi, u čarobnom svijetu čudnih stvorenja. Davno, davno, ova se šuma skamenila kada je u nju zakoračila tama. U toj šumi jednoga dana izgubila se djevojčica…i tu počinje (ne)obična priča.

- 18:00 – 20:00h, RADIONICA ZRAČNIH AKROBACIJA (SVILA I ZRAČNI OBRUČ) (Manuella Rossi), Centar Gervais Opatija, Opatija, 7-13 god


Zračne akrobacije ili ples na svili i zračnom obruču vještine su suvremenog cirkusa. Trening se sastoji od tri dijela:

  1. grupne igre, zagrijavanje na podu (sami ili s partnerom), vježbe balansiranja, snage i izdržljivosti;

  2. rad na tkanini (svili) – uči se vještina i razvija vlastiti umjetnički izraz;

  3. istezanje tijela (sami ili s partnerom), opuštanja

Vježbanje zračnih akrobacija ima brojne pozitivne strane – razvija samopouzdanje kod djece i mladih koji se suočavaju sa strahom od visine, grade samopoštovanje, razvijaju motoričke sposobnosti, uče biti strpljivi, ne odustajati i kako raditi u grupi.


NEDJELJA, 18.10.

- 17:00 – 17:42, LUDA ŠUMA (Peter Kus), Export na Delti, 4+


Inovativna lutkarsko-glazbena predstava.

Ježić i Medvjedić najbolji su prijatelji. Žive u šumi koju zajedno istražuju, u njoj sreću druge životinje, promatraju prirodu, šumske pojave i prate promjene godišnjih doba. Kroz njihov odnos i reakcije na okolicu priče otkrivaju teme poput prijateljstva i povjerenja, samoće, tolerancije, osjetljivosti, osjećaj čuđenja svijetu i radosti života. Polazna točka izvedbe su bajke ruskog pisca za djecu Sergeja Kozlova.

Njena središnja ideja je stvoriti zvonko “šumsko kazalište”, koje je u materijalnom smislu organski izgrađeno od objekata prirode: u njemu šumske biljke, dijelovi drveća, korijenje, šumsko voće i drugi predmeti pronađeni u prirodi oživljavaju kao glazbeni instrumenti, lutke ili scenografija.

- 18:00 – 19:00, RADIONICA IZRADE INSTRUMENATA OD RECIKLIRANIH MATERIJALA (Peter Kus), Exportdrvo, 6+, (mlađi mogu radionicu posjetiti s roditeljima)


Djeca polaznici/e radionice će uz pomoć voditelja i roditelja naučiti izraditi ‘žabicu’, jednostavan i glasan instrument od recikliranog materijala – kartonskog valjčića, drvenog štapa i plastike. Na kraju će zajedno odsvirati kratak ‘žablji koncert’, a žabicu će nakon radionice moći podnijeti kućama gdje će je moći obojati i dizajnirati prema vlastitim željama.


Prijavite se na radionice ovdje.
Avanture malih okica | Kamo s djecom - portal za dječja događanja i aktivnosti  u Rijeci i okolici -  online ponuda proizvoda hrvatskih poduzetnika