9. međunarodni festival dječjeg filma KIKI

Međunarodni festival dječjeg filma pod nazivom KIKI ove godine slavi devetu godinu no potpuno drugačiju od prijašnjih. Festival se održava u Zaboku s ciljem razvoja kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi i podizanje vizualne pismenosti djece, s posebnim naglaskom na edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje te koji razvijaju osjećaj jednakosti u društvu!

Prvotni termin je bio krajem travnja no zbog tadašnje "karantene" festival je pružao isključivo online program koji je obuhvaćao filmove od prethodnih osam godina. Osim filmskih projekcija filmski festival pruža i aktivnosti koje su se uspjele održati prije "zatvaranja" te nakon lockdown-a u novoj normali.

Pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović u veljači je održana radionica "Kako gledati film" na kojoj su polaznici naučili prepoznati filmska izražajna sredstva te argumentirati filmsku kritiku. Upravo su polaznici dobili mogućnost postati članovi dječjeg žirija koji odabire najbolje filmove festivala.


Radionica "(Ne)Moć slike" održana u svibnju pod vodstvom filmskog redatelja Tomislava Šobana polaznike je upoznala s osnovnim filmskim alatima te su zajednički snimili kratki film "Bakina Kupovina".


Početkom srpnja održana je radionica u suradnji sa Školom animiranog filma iz Čakovca na kojoj se snimio ekološki film "Čepociklaža" u tehnici stop-animacije. Radionica je bila pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić.


U programu međunarodnog festival dječjeg filma KIKI prikazuju se profesionalni dokumentarni, animirani, igrali i eksperimentalni kratkometražni filmovi prvenstveno namijenjeni djeci i mladima. Program je prilagođen dobi djece te tako imaju filmove za predškolsku dob (4 – 6 godina starosti) i školsku dob (7 – 16 godina starosti). Ulaz je na sve projekcije besplatan.


U pet natjecateljskih programa prikazuju se 33 filma iz Belgije, Češke, Hong Konga, Francuske, Irana, Japana, Južne Koreje, Kanade, Kine, Njemačke, Nizozemske, Rusije, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švicarske, Ugande i Hrvatske.


Žiri zadužen za odabir pobjednika festivala su djeca uzrasta do 15 godina. Autoru nagrađenog filma uz novčanu se nagradu dodjeljuje i trofej.


Nakon projekcija organiziraju se vođeni razgovori s filmskim edukatorima kako bi se potakao razvoj aktivne filmske publike.Do petka su odlučili s Vama na sljedećem linku podijeliti 5 programa:


https://www.taborfilmfestival.com/kiki2020/program/filmski-program/?fbclid=IwAR3jZhejvWoavglh7lAx1-l1GKQlJ-Au62tmHBpP5OdyjP3dB7b7KjhCtrc

Avanture malih okica | Kamo s djecom - portal za dječja događanja i aktivnosti  u Rijeci i okolici -  online ponuda proizvoda hrvatskih poduzetnika