5 kućanskih poslova kroz igru

Svi se mi roditelji trudimo svojoj djeci osigurati sve najbolje. Pazimo na njihovu prehranu, biramo namirnice, brinemo o higijeni, o čistoj odjeći, pazimo da se ne razbole, oblačimo ih, svlačimo. Učimo ih čitati, pisati, slagati, bojati. Želimo od tih malih stvorenja napraviti prvenstveno sretne ljude koji će biti jednog dana sigurni u sebe, pomoći će ovom svijetu i ostaviti iza sebe neki trag. Svi mi roditelji imamo planove za njih i svim snagama se trudimo da njihovi životi budu ispunjeni.

No uz sve obveze roditeljstva današnji svijet nameće neka teža i užurbanija pravila. I u cijeloj toj bujici to-do lista nažalost vremena za mir i uživanje je sve manje.

Često dolazimo umorni s posla, dočekuje nas suđe, tri mašine robe, igračke po cijelom stanu i izrazit umor. Isfrustriranost od života. I znamo da bi tada trebali sjesti i poigrati se s tim malenim okicama no najčešće obveze pobijede.

Dajemo Vam 5 zabavnih ideja kako djecu uključiti u obavljanje kućanskih poslova te se pritom povezati s njima.


1. U carstvu robe

Postoji li kućanstvo bez neopisive količine robe? Na svakom koraku, u svakoj prostoriji, čisto za posložiti, prljavo koje čeka svoj red za pranje. Noćna mora svake obitelji! Jeste li razmišljali da svoje dijete uključite u taj proces, na zabavan način? Igrajte s njima igru boja, naučite ih razvrstati robu za pranje (i držite fige da će brzo savladati i da će preuzeti tu odgovornost). Naučite ih usput kako radi perilica rublja i pustite da oni sami stisnu glavnu tipku. Osjećat će se važnima!

U gomili opranog rublja krenite u potragu za čarapama. Tko će ih pronaći više, tko će ih prije sortirati. Osim što se zabavljaju i igraju djeca stječu navike i barem na trenutak vide koliku odgovornost Vi preuzimate na sebe. Možda se smiluju i odluče da je od danas to njihov posao. Ili ne.


2. Čudovišni usisavač

Postoji mit da pod ispod kuhinjskog stola može biti čist i duže od 15 min! Kod nas maksimalno 6 min. Usisavač je vjerojatno jedan od najpotrebnijih i najkorištenijih uređaja u domu s djecom koja vole jesti poput nas. Usisavanje je monotono i nitko ga ne voli. Nitko. Uključite maštu i zaigrajte se s tim dosadnim uređajem, i to je moguće! Dajte usisavaču ime (Usisavko, Čistačko, Volimjestivašeglupostispoda), osobine. Stvorite priču o dobrom čudovištu kojemu je najveća strast papanje posebnih mrvica s poda. Djecu okupirajte manjim metlicama kojima mogu priskrbiti „hranu“ svojem čudovištu. Ukoliko su Vaša djeca malo starija neka oni upravljaju čudovištem i nahrane ga (možda ih usisavanje zaintrigira i kažu da će uvijek oni usisavati? Ili ne).

3. Soba – moje carstvo!

Puno je lakše i brže sve kućanske poslove obavljati u miru, dok smo sami ili dok su djeca zaigrana poput anđela (onih dobrih 7 minuta). Čim su djeca involvirana u bilo koji posao sve traje puno duže i najčešće moramo obavljati i dodatne poslove kako bi se dotjerao dodatan nered (vrijeme pospremanja eksponencijalno raste!). No u konačnici ipak radimo tako uslugu i sebi i njima. Spremanje dječje sobe može s njima potrajati satima (danima?), sigurno je lakše uhvatiti se sam u koštac i kroz nekoliko minuta sortirati igračke. No učenje djece odgovornosti, obvezama, kućanskim poslovima izuzetno je bitno za njihov razvoj. Osim što se djeca osjećaju bitnima i uvaženima, jednakima u obitelji, djeci stvaramo jako bitnu naviku, naviku rada. Svako sljedeće spremanje trajat će kraće (s 5 dana ćete skratiti na čak 2!) i jednog dana ćete biti nevjerojatno ponosni na sebe i na svoje dijete kad shvatite da je dijete samostalno obavilo neki kućanski posao uz izrazitu sreću. Također ih učimo samostalnosti i na jedan zabavan način pripremamo za život.

Odvojite nekoliko sati i zajedno s djetetom izradite kutije za spremanje igračaka. Nacrtajte za koje igračke je ta kutija namijenjena, sortirajte igračke po namjeni, boji, obliku. Djeci će se olakšati spremanje i puno će ga brže izvršiti no isto tako će svakodnevno kroz obavljanje tog svojeg kućanskog posla učiti o bojama, oblicima i zabaviti se. A Vi ćete živjeti u uvjerenju kako će sobe napokon biti pospremljene duže od pola dana. Ili ne.


4. Mali/a od kužine

U vrevi svih zadataka koje nam se gomilaju u životu ipak se trudimo osigurati djeci kuhani obrok u danu. Iako nam uzima dosta vremena to je nezaobilazan dio dana. Iskoristite to vrijeme za smijeh i igru sa svojom djecom. Da bi dijete istinski uživalo i osjećalo se kao ravnopravni sudionik pružite mu stolicu koja će osigurati da dijete bude u visini kuhinje (da Vam lakše pomaže i odmaže). Uz mnogobrojne upute izradite ju sami (samo za hrabre!) ili ako niste vješti (kao mi) kupite ju u dječjim dućanima. Naučite dijete da uživa u pripremi hrane, naučite ga pažljivo uz nadzor rezati, osjećat će se važno i osvijestit će moguće opasnosti. Uključite i Vi svoju maštu, kreirajte neobične oblike, dodajte boje kolačima (zeleni kolači su vrlo primamljivi), pjevajte i uživajte u konačnom zajedničkom rezultatu. Ne zaboravite da se nakon kuhanja morate vratiti na ideju broj 2!


5. Organiziranje vremena

Kažu da je organizacija pola obavljenog posla. Bez dobre organizacije život s djecom može biti dosta kaotičan. Kaotičan je i s dobrom organizacijom, da se ne varamo. Prepustite djetetu organizaciju jednog dana. Neka podijeli odgovornosti, tko će koga odvesti u vrtić ili školu, neka si samo pripremi robu, napravi svima doručak, neka se pobrine što ćete za ručak, da li nešto nedostaje, da li treba baciti smeće. Naravno, sve uz Vašu pomoć. No bitno da im osvijestite koliko to popratnih poslova obavljate, usput. Pokažite im što sve jedan roditelj mora obaviti da bi obitelj funkcionirala i pokažite im da uz puno ljubavi i poštovanja ništa nije problem.


Igranje je za djecu osnova života i pruža im nebrojene blagodati. Kroz igru djeca otpuštaju nepotrebnu i negativnu energiju, reduciraju stres, uče o životu. Djeca u tijeku igre savladavaju vještine kako da se suoče s problemom te kako da ga riješe sami, uče se biti pritom kreativni, koriste maštu te savladavaju nove koncepte. Razvijanje kognitivnih i socijalnih vještina usko je povezano s dječjom igrom kao i razvijanje pamćenja te govora.

Povezivanje roditelja s djecom, prvenstveno kroz igru predstavlja ključ kvalitetnog odgoja. Ako osiguramo svaki dan samo malo vremena za kvalitetno druženje s djecom njegujemo odnos na jednoj dubljoj razini. Igranje djeci s roditeljima pruža razvijanje povjerenja i opuštanje uz njih, a mi upoznajemo istinski svoje dijete što nam olakšava roditeljstvo.

Ono što je bitno predstaviti djetetu je da životne obveze mogu biti složene i teške, ne treba ih zavaravati no da se promjenom pristupa prema nametnutim situacijama kroz život može ići sa osmijehom i igrom. Naučite i Vi ponešto uz njih, opustite se i shvatite kako je bitnije vrijeme koje provedete zajedno od bilo kakvog savršenog reda kojemu svi mi težimo u životu. Djeca nam trebaju biti najveći učitelji da uživamo u trenutku i otpustimo sve nepotrebno i površno iz svojih života.

Avanture malih okica | Kamo s djecom - portal za dječja događanja i aktivnosti  u Rijeci i okolici -  online ponuda proizvoda hrvatskih poduzetnika