5 koraka za usvajanje pravila ponašanja - corona edition

Doma smo. Svi su doma. Izuzevši strah koji je u svakom pojedincu, kod nekih samo mrvica koja se iskazuje kroz humor i sarkazam, kod nekih već i panika, ostaje nam činjenica da smo svi u četiri zida. Oni bez djece svoju dosadu ispunjavaju Netflix-om, knjigom, hranom i odmorom. Mi s djecom? Odmorom sigurno ne, pod knjigu bi prošla slikovnica, na Netflix-u eventualno crtić. A hrana? Pojeli su gotovo sve pahuljice kupljene za mjesec dana!

Da bi ostali pribrani i relativno hladne glave za ovaj period od 14 dana (nadamo se ne i duže!) potrebno je napraviti prilično dobar plan. Osim svih aktivnosti koje smo si zadali da si ispunimo ovo predstojeće vrijeme, smatramo da je krucijalno za dobro funkcioniranje cijele obitelji u zatvorenom, postaviti pravila ponašanja svih članova obitelji pa tako i onih najmanjih. Ovo je savršeno vrijeme da definirate ta pravila te imate dovoljno vremena usaditi ih kako bi postali navika kad se sve vrati u normalu.


1. Napravite maleni obiteljski sastanak

Pozovite ih za stol, igrajte se da ste ozbiljan poslovni tim. Neka imaju svoje malene bilježnice u koje će zapisivati na svoj način pravila koja definirate. Na veliki papir nacrtajte vremenski period jednog dana. Starijoj djeci bit će nešto lakše shvatiti raspored definiran po satovima. No i oni mlađi mogu vrlo lako pojmiti vrijeme u danu povezujući ga s vremenom obroka, ustajanja, odlaska u krevet. Različitim bojama upišite obavezne aktivnosti. Jednom bojom definirajte vrijeme doručka, užina, ručka i večere. Drugom bojom vrijeme ustajanja, popodnevnog spavanja za mlađu djecu te vrijeme odlaska na počinak. Za djecu koja ne znaju čitati označite vrijeme simbolima i crtežima.

2. Definirajte što su njihove obveze

Obveze će prvenstveno ovisiti o dobi djeteta no ne zaboravite da svaku obvezu i aktivnosti možete prilagoditi i onim najmlađima. Savršeno je vrijeme da ih uvedete u svijet kućanskih poslova, kako od kuhanja, pranja odjeće pa sve do usisavanja. Prepustite djetetu da se izrazi koji to kućanski posao može obavljati. Nakon što je navelo da će eventualno potegnuti vodu u wc-u ispišite neka zaduženja za koja smatrate da dijete mora učiniti. U raspored ne zaboravite napisati i one najmanje stvari koje su nama rutina poput pranja zubiju (nevjerojatno je to težak fizički posao!), pospremanja kreveta (što uključuje 15-minutno savršeno postavljenje svih plišanaca na točne pozicije), postavljanje stola te pospremanje nakon jela (redovita svađa tko baš danas stavlja beštek!).


3. Ne zaboravite postaviti u raspored i svoje vrijeme!

Da bi izvukli zdravu glavu iz ove situacije ova točka je najbitnija! Nije bitno da li odredite pola sata ili čak nekoliko sati obavezno je da djeca budu svjesna da Vi morate imati neko vrijeme za sebe, pogotovo ako radite posao od kuće. Ne, nikad nećete imati onaj mir kao kad ste sami, najbolje da odmah to definiramo! Taman kad počnete odrađivati najbitniji posao djeca će Vas 26 puta zazvati u pola minute jer su opet kakala (nakon svih tih pahuljica nije ni čudo), tada najčešće izbijaju one najgore svađe ili baš tad morate pogledati kako je opet složio puzzle. Kao i jučer. Iako uz ometanje, djeca će ipak biti malo svjesnija da Vi morate raditi i ipak maaaalo više biti samostalnija u svojim sobama. Ako imate malenu djecu to Vaše vrijeme odredite za vrijeme njihovog popodnevnom spavanja. Ne, nemojte u to vrijeme kuhati, spremati i stavljati treću mašinu, dajte sebi malo vremena, zaslužujete!

4. Ne očekujte kako će se dijete odmah pridržavati pravila

Koliko ste samo puta izgovorili Operi ruke prije jela! Operi zube! Napravi krevet. To divno prokletstvo roditeljstva je da moramo stalno ponavljati. Stalno. Kaže se da trebamo ponoviti 100 puta da bi nas tek 101. čuli. Podsjetite dijete na obveze, ne zaboravite da je ono samo razigrano i da ne ignorira zato jer je neposlušno nego je u svojem svijetu. Potičite ga, hvalite ga kad se samo sjeti, pohvalite mu urednu sobu, napravljen krevet. Dijete će se osjećati vrlo ponosno, zadovoljno i to će mu biti poticaj za sve ostalo. Budite strpljivi, trud će se vratiti.


5. Ne zaboravite zašto postavljate pravila!

Svi koji su nekoliko dana ostali s djecom doma svjesni su koliku količinu nereda je moguće napraviti. Pet obroka u danu, konstantno igranje, nebrojeni kućanski poslovi savršen su temelj za kaos. No Vi ste organizirali njihove sobe, pokušavate održavati relativan red kako u njihovoj sobi tako i u cijelom stanu. Da bi sve funkcioniralo i zbilja ne izgledalo apokaliptično nakon 7 minuta jedino Vas mogu spasiti definirana pravila ponašanja. Učite se svi na novonastalu situaciju. Kako ste zapisali djeci pravila, zapišite i odraslima. Djeca će se osjetiti ravnopravnijima i uvidjet će količinu posla koju Vi obavljate (neće ih nešto strašno zaprepastiti no vrijedi pokušati).

Iako se trenutna situacija čini prilično negativnom i pesimističnom, kako zbog zdravstvene situacije, tako i zbog buduće ekonomske, probajte sagledati pozitivne aspekte jer Vam drugo niti ne preostaje. Dobili ste vrijeme koje možete provesti sa svojim voljenima, u miru. I da, možda će Vam se činiti nakon nekoliko dana da ste kažnjeni time, da možda to i nisu više Vaši voljeni, da gubite razum i da Vam neopisivo nedostaje ona dosadna kolegica s posla (jer barem ne plače stalno i viče Mama), ali prihvatite to kao normalnu reakciju na cijelu situaciju. Iskoristite vrijeme da naučite nešto više jedni o drugima, upoznajte se na drugačiji način, uključite maštu, naučite nešto za što nikad niste imali vremena. Ne zaboravite da Vi imate vremena sada za sebe i svoju obitelj! To je divno!

Avanture malih okica | Kamo s djecom - portal za dječja događanja i aktivnosti  u Rijeci i okolici -  online ponuda proizvoda hrvatskih poduzetnika