5 elemenata organiziranja dječjeg prostora

Događanja se otkazuju svakim danom sve više, gužve po trgovačkim centrima sve su rjeđe, vrtići i škole zatvoreni, masovnih okupljanja više nema. Uz šetnju po svježem zraku i uživanju u prirodi preostaje nam samo boravak u najdražem domu. No mora li taj boravak biti zamoran, monoton, zatupljujući? Uz Vaše najmlađe sigurno će se katkad činiti da je to dugoročno preteška situacija no upravo je ovo savršeno vrijeme za povezivanje s tim malenim srcima i zabavu na malo drugačiji način.

Ubrzo nam dolazi proljeće i osim sumanutog proljetnog pranja zavjesa, najviših polica i nepotrebnog ribanja svih mogućih ormara bilo bi korisno (pre)organizirati i urediti dječje sobe, njihova malena carstva u kojima su oni glavni likovi. Tim malenim bićima nije bitno imati savršene sobe izgledom već dobro organizirana carstva koja prate njihove interese. Kao što je i nama odraslima puno jednostavnije živjeti kad smo dobro organizirani tako je i našoj djeci. Da bi cijeli sistem dobro organizirane i uredne sobe funkcionirao duže od 15 minuta najbitnije je osigurati točno mjesto za svaku igračku/stvar kako bi dijete puno lakše usvojilo naviku pospremanja. Uređenje sobe treba biti u skladu s njihovom dobi i razvojem, da se i soba razvija zajedno s djetetom i prilagođava novim potrebama.


Donosimo Vam pregled 5 elemenata organiziranja koje su bitne za svaku dječju sobu.


1. Kutak iz bajke

Naši životi su užurbani. Neprestano trčimo za nečim, katkad ni ne znamo što tražimo. Često zaboravljamo da ta brzina utječe i na naše najmanje jer su oni naše ogledalo. Iako su njihove sobe njihov prostor mira i uživanja, u sobi bi bilo poželjno urediti jedan kutak iz bajke. Mjesto u kojem se dijete može smiriti, opustiti među dekicama i mekanim jastucima s nekoliko svojih najdražih plišanaca i čitajući slikovnice, kako samo, tako i s Vama. Taj kutak može biti kupljeni ili improvizirani šator no ukoliko dječja soba nije toliko velika i krevet se tijekom dana može pretvoriti u mali raj uz pomoć puno jastučića i plahte. Uz ovakav kutak poželjno je postaviti policu ili otvoreni ormaić sa slikovnicama i plišancima, naravno nadohvat ruke naših najmlađih kako bi mogli samostalno odabrati svoje aktivnosti da njihovo uživanje bude potpuno.2. Centralni dio sobe

Na sredinu sobe postavite Vašoj djeci udobnu podlogu poput tepiha, spužvi, puzzli ili strunjače na kojoj sjede kako bi igra bila što ugodnija. To će biti mjesto na kojem će Vaši mališani moći donijeti svoje autiće, legiće, puzzle te razne druge igračke i uživati satima.
3. Organizacija stola

Djeca su jako kreativna malena bića. Njihova kreativnost najčešće se očituje u likovnom izražavanju, slaganju legića i različitom modeliranju. Kako bi uživali u toj svojoj slobodi izražavanja osigurajte im stol u sobi. Prilagodite ga dobi djeteta, od onih manjih na kojima će crtati satima do radnih stolova gdje će možda zapisati svoje prve pjesme. Uz stol postavite kutak s likovnim materijalom, bojicama, pastelama, papirima, radnim listovima. Za stol možete zalijepiti i podloge za slaganje Lego kocaka što će zadržati njihovu pozornost satima i pritom će slagati nove oblike, razvijati motoriku i kreativnost. Osim likovnih izražavanja dijete će koristiti stol i za istraživačke aktivnosti, slaganje puzzli, proigravanje simboličke igra, igranje društvenih igara, ali i čitanje slikovnica i knjiga.
4. Kutak za pohranu stvari

Mjesto za pohranu dječjih igračaka bilo bi poželjno smjestiti odmah uz centralni dio sobe te u blizini stola. Ne trebaju to biti skupe, kupovne kutije, uključite maštu. Možete iskoristiti ormariće sa ladicama, otvorene ormariće, tabureiće, police, platnene vreće ili pak kutije od cipela koje možete zajedničkim trudom urediti. Ono što je ključno je obilježavanje navedenih mjesta tako da se na ta mjesta zalijepe slike igračaka koje tamo pripadaju. Takvo sortiranje i red u sobi u dječjim glavama stvara mir i posloženost. Djeca će vizualno povezivati igračku koju trebaju spremiti s oznakama te će tako puno brže, lakše i dulje držati sobu urednom te na taj način dobiti veliku količinu samopouzdanja te biti ponosni kako su samostalno nešto učinili.

Na isti način možete djeci organizirati i ormar s osjećom. U najniže ladice ili na najniže police možete postaviti nešto od odjeće što mogu sami posložiti i pospremiti (nešto što ne zahtijeva savršenu posloženost) poput čarapa, potkošulja i pidžama. Igračke grupirajte prema mjestu na kojem će Vaše dijete najčešće koristiti navedenu igračku.5. Kreativni zid

Osigurali ste im mjesto na podu sobe, kutak za uživanje i stol no jeste li razmišljali o kutku zida? Vertikalnoj plohi koja će djetetu pružati uspravno manipuliranje stvarima kao drugačiji doživljaj. Kutak zida, interesni zid prilagodite interesu i dobi djeteta, napravite ga sami. Možete obojiti zid perivom bojom za zid, postaviti „školsku ploču“, magnetnu ploču za pisanje flomasterima ili pak postaviti drvenu ploču koju ćete prilagođavati dobi djeteta. Kod manje djece izradite senzomotoričke ploče za zid, u kasnijoj dobi prepustite im uređivanje tog kutka. Neka oni maštovito osmisle i urede, pokažu svoje radove, bitne uspomene.Dobro organizirana soba prvenstveno doprinosi osamostaljivanju djeteta, jačanju samopouzdanja jer osim što sudjeluju u kreiranju svoje nove sobe kasnije mogu pospremati i vladati sobom bez Vaše prevelike pomoći što će ga učiniti ponosnim i sretnim. Vrlo je važno osluškivati Vaše dijete te pratiti njegove interese i želje te u skladu s time i malo mašte uređivati i nadograđivati malo carstvo naših najmlađih. Također je bitno naglasiti kako je dobro organiziran prostor kvalitetno okruženje za dijete te će s većim zadovoljstvom boraviti u svojim odajama (i pustiti da popijemo barem kavu na miru? Nadamo se).

Avanture malih okica | Kamo s djecom - portal za dječja događanja i aktivnosti  u Rijeci i okolici -  online ponuda proizvoda hrvatskih poduzetnika